בשפה העברית, שם האבחנה הינה אבנים בכליות, ובאנגלית האבחנה הינה Kidney Stones. מדובר במחלה בה מתגבשים מלחים שונים בכליות המופרשים בשתן לכדי כך שנוצרות אבנים. מחלת אבנים בכליות עשויה להופיע עם תסמינים כמו למשל עווית כלייתית ואי ספיקת כליות. כמו כן, הן עשויות להופיע גם ללא תסמינים.
ניתן לומר שחלק ניכר מגורמי הסיכון של היווצרות מחלת אבני הכליות עשויה להיות ממגוון סיבות, כמו למשל סיבות רפואיות, סיבות דמוגרפיות וסיבות תזונתיות.
אילו סוגים של אבני כליות יש?
קיימים ארבעה סוגים עיקריים –
- סידן פוספט, סידן אוקסלט (אבני סידן)
- חומצה אורית (אבני חומצת השתן)
- אבני ציסטין – נדירות
- אבני זיהום
אילו בדיקות יבצע הרופא למטרת אבחון אבנים בכליות?
על ידי בדיקות שתן, ניתן לבדוק אם מופרשות רמות גבוהות של מינרלים העשויים להתגבש לכדי אבנים בכליות. יחד עם זאת, על מנת שהבדיקה תהיה יעילה עד כמה שניתן, עשוי הרופא לבקש מכם איסוף של שתן במהלך 48 שעות.
ביצוע של בדיקות דם יציגו האם יש בדם שלכם רמות גבוהות של חומצת שתן או של סידן.
במידה ואכן יש לכם אבנים, ניתן יהיה לראות אותן על ידי ביצוע בדיקות הדמיה. כך למשל CT עשויה לחשוף גם אבנים קטנות וזעירות מאוד. דוגמה נוספת היא בדיקת אולטרסאונד למשל.
בדיקה נוספת שיבצע הרופא הינה בדיקה של האבנים עצמן. כיצד?
- בדיקת שתן לתוך מסננת על מנת לאסוף את אבני הכליות.
- חלק מהאבנים עשויות להיפלט בכוחות עצמן מהגוף על ידי מתן שתן וכך התופעה עוברת מעצמה.
האבנים שמתגלות נשלחות לבדיקות מעבדה על מנת להבין מהם החומרים המרכיבים אותן, כך שיוכל הרופא לקבל הבנה לגבי הגורמים להיווצרותם ולגבי מיקומן.
מהם התסמינים של אבנים בכליות?
במידה והאבנים בכליות נודדות לכיוון השלפוחית, עשוי להיגרם זיהום. בהתאם לך, אבנים בכליות תסמינים שניתן להבחין בהם –
- הקאות ובחילות – לעיתים קרובות, תחושה של בחילה / הקאה תלווה את הכאבים המחריפים בכליות, הצורך במתן פיפי יהיה תכוף יותר. זאת בעקבות התקדמות האבן לכיוון השלפוחית, מה שגורם לחסימה במעבר השתן, כך שהכאב בכליות מחריף יותר.
- שתן שאינו צלול – כאשר נוצרות אבנים בכליות ובשלפוחית השתן, אחת התופעות / אחד התסמינים אליהם ניתן לשים לב (אך אין הכרח) הינם שתן עכור, כלומר שתן שאינו צהוב.
- כאבים חדים – בין הסימפטומים הנפוצים ביותר בעניין אבנים בכליות הינם כאבים חדים מאוד בגב.
כיצד ניתן להתמודד עם אבנים בכליות?
אחת השיטות להתמודדות עם אבנים בכליות הינן ניתוח להסרת אבני כליה. כאשר מדובר במקרים בהם אבני הכליות הינן גדולות למשל, במרבית המקרים אופציה זו תוצאה לחולה – הסרת אבני כליה. מדובר בניתוח שאינו נפוץ, משום שיתר השיטות עובדות ופותרות היטב את הבעיה. יחד עם זאת, שיטה זו עדיין קיימת ומוצעת ברחבי העולם לכל מקרה.
דרך נוספת הינה אורטרוסקופיה (ריסוק האבנים על ידי שימוש בלייזר). מדובר בהליך שבוחן את דרכי השתן, במטרה לאתר ולרסק את אבני הכליות או אבני השפכן. השימוש בפרוצדורה מסוג ארטרוסקופיה מתבצעת כאשר פרוצדורות שאינן פולשניות לא הצליחו לפורר אבנים גדולות אצל מטופלים. במצבים מסוג זה, נשקלת האופציה לריסוק האבנים באמצעות שימוש בלייזר.
בין אופציות רבות נוספות, ישנו גם הטיפול היותר שמרני שאינו פולשני, כאשר ניתן להסתפק בשתיה של 3 ליטר ביום, לצד טיפול על אבנים בקוטר הקטן יותר מ-5 מ"מ. במקרה זה, מרבית האבנים קטנות יותר, כאשר לצד צריכת השתיה המרובה, צפויות האבנים הללו לצאת מהגוף על ידי מתן שתן. ניתן להסתייע במשככי כאבים ותרופות העשויות למוסס את האבנים למשל.